365 poze   146314 vizite

Despre Pauni

PAUNUL STANDARD

Paunul reprezinta una dintre cele mai frumoase pasari decorative. Cele ce urmeaza se refera numai la paunii propriu-zisi (Pavo cristatus domesticus), nu si la fazanii-pauni ( Polypectron, Arguasian), fazianine care nu se cresc in Romania.
Paunul este originar din India, unde traieste inca si astazi in stare salbatica.Cresterea lui ca pasare decorativa se face de foarte multa vreme, el fiind domesticit acum cateva mii de ani. In Europa a fost adus prin secolul al VI - V-lea i.e.n. in Grecia, de unde apoi a trecut in Italia. Aici era crescut in pacuri speciale pentru pauni si in insule de pauni special amenajate.
Paunul este o pasare de talie mare, ce se distinge in special prin faptul ca tectricile superioare ale cozii la mascul sunt foarte lungi, constituind asa-zisa trena ce poate fi desfasurata in forma de eventai.


PAUNUL “UMERI NEGRII”

Paunii au capul mic in raport cu dezvoltarea trunchiului, cu ciocul solid, de culoarea cornului, si fara barbite. Ochii, maro-galbui, sunt inconjurati de un inel alb.
Pe crestet paunul are o coroana compusa din 12 - 14 pene, a caror lama fomeaza la varf stegulete rotunde, de obicei de culoare vede sau albastra cu luciu auriu. Gatul, lung, mai subtire in partea superioara si ingrosandu-se treptat spre baza, este purtat vertical.
Trunchiul este lung, cu pieptul dezvoltat si cu aripi lungi. Picioarele au gambe scurte si fluiere relativ lungi, de culoare maro-cenusie sau cenusie. Masculii au pinteni.
Dupa culoare se disting 5 varietati:

•Paunul comun albastru ( Pavo cristatus). Masculul are capul, gatul si capul pieptului albastre cu luciu verzui metalic. Pe cap prezinta corona de culoare albastra cu luciu auriu. Pieptul propriu-zis este negru. Spinarea are culoarea albastra pronuntat spre partile declive trecandu-se la o culoare verde-albastra , cu chenar de negru dat de penele cu desen marginat. Umerii si tectricele aripilor sunt maro-ruginii cu dungi negre cu luciu metalic verzui. Remigele sunt rosii ruginii cu pete negre. Rectricele, maro-cenusii, sunt acoperite de tectricele lungi care constitue trena si care au teaca alba ( cu stegulete verzi aurii), iar catre varf au asa numitii ochi formati din cercuri de culoare verde si albastra cu reflexe aurii, in centrul carora culoarea este albastra inchis. Femela are penajul mai putin frumos, predominand culoarea maro-cenusiu. Capul este maro, cu corana de pene mai mica si penele de pe gat aparand ca niste solzi verzi cu chenar cenusiu. Remigele sunt maro, rectricele maro cu varfurile aproape albe, tectricele cozii sunt mult mai scurte, iar cercurile sunt in intregime maro.

•Paunul cu gatul verde ( Pavo cristatus var. versicolors) are penele de pe gat verzi cu luciu metalic, in rest avand penajul ca si paunul albastru, cu deosebirea ca luciul verzui-auriu este mai intens.

•Paunul cu aripi negre ( Pavo cristatus var.nigripennes) reprezinta o varietate foarte rara, care difera de paunul albastru numai prin culoarea umerilor si aripilor aproape neagra, datorita penelor care pe un fond negru sunt marginate cu albastru verzui cu luciu metalic.

•Paunul alb (Pavo cristatus var.albus) are culoarea de baza alb-mat, pe care apar desenele existente la paunul albastru (marginari, cercuri) in alb stralucitor.In rest este asemanator cu paunul albastru, deosebindu-se de acesta printr-o rezistenta mai redusa la interperii.

•Paunul baltat, rezultat din imperecherea paunilor albastri cu cei albi.
Paun
Paun

Comentarii album • 4
nikpauni 3 aprilie 2015  
lucruri interesante. sa aveti bafta la pasari
Raportează
ionelena 12 martie 2013  
ff
Raportează
bargab2006 11 noiembrie 2011  
superb rau de tot
Raportează
FazaniTudorBucuresti 10 aprilie 2011  
Pentru mai multe detalii 0723.450.938 - Tudor !

multumesc
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.