365 poze   145804 vizite

Despre Gaini

FACTORII DE INFLUENTARE A PRODUCTIEI DE OUA

Dintre factorii de natura ereditara (interni), care influenteaza productia de oua atat numeric cat si calitativ, amintim: specia, rasa, individualitatea, varsta, precocitatea, conditiile de adapostire, starea de sanatate, densitatea, comportamentul, microclimatul.

Specia: volumul productiei de oua este diferit la fiecare specie de pasari.Astfel, la gaini, productia de oua este mare, ajungand la unii hibirizi industriali pana la 250-270 bucatioua, in timp de 13-14 luni de exploatare.La curci productia de oua dintr-o perioada de ouat este in medie de 80-90 oua.La rate, productia de oua este foarte variata, la unele rase fiind foarte mare, ceea ce duce la o productie mare apropiata de a gainilor 180-220 oua.La gaste perioada de ouat este scurta si productia variaza intre 20-80 oua.

Rasa: determina variatii ale productiei de oua in cadrul aceleiasi specii in limite foarte largi.Astfel, la gaini productia de oau variaza in functie de rasa de la 120 oua la rasele grele, pana la 225-260 oua pe an la rasele specializate pentru productia de oua.La rate, de asemenea, productia de oua este foarte mult influentata de rasa.La curci si gaste, productia de oua este mai putin diferentiata de rase, aceste specii fiind selectionate si crescute, mai mult in directia productiei de carne.

Individul: din analiza individuala a productiei de oua se desprinde faptul ca, in cadrul unui lot de pasari, se disting indivizi cu productii scazute, medii sau ridicate.In special la gaini si rate, deseori se intalnesc indivizi care au o productie de oua cu mult peste media celorlalti.La rasele neameliorate, variabilitatea productiei de oua de la individ este foarte mare, lucru care influenteaza negativ productia.

Varsta: influenteaza foarte mult productia de oua.Astfel, la gaini, productia maxima de oua se obtine de obicei in primul an de ouat.a curci, ce mai mare productie de oua se obtine in primul an de ouat.In al doile an, productia scade treptat.a rate, productia de oua creste in al doile an si dupa aceasta varsta scade.La gaste, productia de oua creste de obicei pana in al treilea an, dupa care incepe sa scada.

Precocitatea ouatului: prin precocitatea ouatului sau precocitatea sexuala intelegem periaoda de timp scursa de la scloziune pana la producerea primului ou.Cu cat puicutele de inlocuire din rasele usoare, incep sa oua mai devreme, dar nu inainte de varsta de 12-13 saptamani, cu atat productia de oua va fi mai mare.La gaste, ouatul incepe dua varsta de 8-10 luni, iar la curci dupa varsta de 7-10 luni, in functie de rasa.

Instinctul de clocit:la pasarile cu instinct de clocit dezvoltat, productia de oua inceteaza in perioada clocitului, iar dupa desclocire, ouatul incepe cu o intarziere care variaza intre 1-20 zile.La rasele de gaini usoare, specializate pe productia de oua, instinctul de clocit este foarte redus sau chiar a disparut, pe cand la rasele de haini mixte sau grele, instinctul de clocit se manifesta cu mai mare intensitate.La curci si la gaste, instinctul de clocit se manifesta cu mai mare intensitate..Ratele in general nu cad closti.

Naparlirea: acest produs fiziologic este insotit de scaderea sau chiar intreruperea productiei de oua.Gainile prezinta o mare variabilitate in ceea ce priveste timpul cand incep sa naparleasca si cat dureaza acest proces.Astfel gainile slab ouatoare, incep naparlirea mai devreme si dureaza 5-6 luni.Gainile bune ouatoare incep sa nasparleasca mai tarziu si procesele dureaza 3-4 luni, iar gainile foarte bune ouatoare incep naparlirea prin noiembrie si dureaza 6-8 saptamani.Indiferent cand incep naparlirea, se termina de obicei in ianuarei- ferbuarie.

Alimentatia pasarilor: este factorul de mediu principal si chiar determinant, in realizarea unei productii de oua corespunzatoare potentialului productiv al fiecarei specii si rase.Cercetarile efectuate au stabilit pe fiecare specie si categorie in aprte, cerintele in substane nutritive, fapt care a dus la realizarea unor retete furajere adecvate.S-a observat ca respectarea acestor retete furajere asigura o productie superiaoara de oua, iar nerespectarea lor duce la scaderea substantiala a productiei.De asemenea este stabilit ca prin neasigurarea unui front de furaje corespunzator, productia de oua scade cu 10-12%, iar lipsa de apa poate duce chiar la incetarea ouatului.
Conditiile de adapostire: adapostul, mai ales in sistemul de crestere intensiv industrial, trebuie sa asigure un microclimat corespunzator (temperatura, umiditate, schimb de aer, program de lumina etc)
Starea de sanatate: de asemena influenteaza productia de oua si este bine cunoscut ca starea maladiva duce la scaderea si chiar incepatarea ouatului.

Caracteristicile liniilor pentru carne

Dintre rasele folosite pentru producerea broilerilor,cele mai bune rezultate pe plan mondial si in tara noastra le-au dat rasele:Plymouth-Rock,varietatea alba ca linie maternal si Cornish alb ca linie paterna.Isi maid au concursul,intr-o masura mai mica ,rasele :Sussex,Rhode-Island,New-Hampshire.
Puiul destinat productiei de carne este un hybrid dubli.Acesta este obtinut din doua linii Cornish,cu piele de culoare galbena si doua linii Plymouth-Rock alb.In plus,mai sunt doua linii de Cornish cu pielea alba,care poate fi folosite cu aceleasi liniide Rock,pentru a obtine puii broiler cu piele alba.


Cei doi hibrizi produsi in urma lucrarilor de selectie sunt: Robro 69 si Robro 70.Parintii hibirizilor sunt investiti cu un potential genetic deosebit, probat atat prin performantele proprii, cat si hibridului Rorbro, performante realizate in mod constant.

Rasa Cornish
Parintii din aceasta rasa, utilizati in producerea hibrizilor pentru carne, au ca baza incrucisarea dintre doua lini pure, care au fost selectionate pentru viteza de crestere, comformatie, vitalitate si rezistenta la boli.

Caracteristici: penaj de culoare alba, creasta mica-batuta, iar cca 10% din exemplare au creasta simpla, sintata; pielea si picioarele au culoarea galbena; culoarea pufului la pui este alb-galbui; imbracarea cu penaj este rapida.

Rasa Rock
Liniile pure materne sunt selectionate pentru: productie de oua, eclozionabilitate, viteza de crestere, conformatie corporala; rezistenta la boili.Gainile Rock-parinti, folosite pentru obtinerea hibrizilor de carne intrunesc toate calitatiile liniilor pure.

Caracteristici: penaj de culoare alba, cresta simpla dintata, culoare pielii si a picioarelor galbena, culoarea pufului la pui este alb-fumurie, care albeste la varsta de 2-3 saptamani, imbracarea cu penaj este rapida.Performantele in productie ale parintilor si hibrizilor sunt redate in tabelele.
hi
hi
little chicken
little chicken

Comentarii album • 7
supapeiepuri 4 iulie 2013  
Usureaza munca si creste nivelu de sanatate al pasarilor,Foarte practic in administrarea medicamentelor
supapeiepuri.sunphoto.ro/ADAPATORI_PENTRU_GAINI
Raportează
ionelena 12 martie 2013  
bune sfaturi aici
Raportează
gaini 17 aprilie 2012  
foarte util. felicitari.
Raportează
anonim
gaini0rasa 28 februarie 2012  
as dori sa cumpar pui s-au ouo din rasa cornish tel 0722459293
Raportează
mogas 26 februarie 2012  
Foarte interesant
Raportează
fermatoma 17 decembrie 2011  
buna seara. vad ca detineti informatii despre gainile hibrid broiler. asi dori si eu o informatie ,daca nu deranjez.pasarile ( gaini si cocosi) albe care se gasesc de vanzare in targuri(ma refer la adulte) sunt acele reproducatoare despre care vorbiti mai sus? sunt scoase din productie de marile ferme si scoase la vanzare? se pot folosi in continuare la reproductie? multumesc , astept un raspuns pe pagina mea
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.